Історія загиблого героя: Віктора Гурняка вшанували в Чикаго

Історії окремих людей живуть довше за них самих на Землі і такою є історія Віктора Гурняка. 27-річний фотожурналіст був вбитий під час атаки в зоні анти-терористичної операції в Луганську. Він транспортував поранених, долаючи свою роль журналіста, відстоюючи свободу. Історія Віктора з таких історій, що стають легендами.

В Чикаго Український Національний музей цього тижня відкрив нову виставку “Дорога з Майдану”, яка містить фото недавньої боротьби України за свободу, зроблені Віктором Гурняком.

Віктор Гурняк. Фото Петра Задорожного

Віктор Гурняк. Фото Петра Задорожного

Ніч відкриття зібрала великий натовп підтримки від спільноти українців Чикаго. Віктор Гурняк, активний член Пласту в Україні, був вшанований членами осередку Пласту в Чикаго, які прийшли в одностроях відстояти за “свого” в знак солідарності.

“Його смерть була дуже символічною”, сказала Мелана Семенюк-Брукс, членкиня Пласту. “Віктор був одним з нас. Він працював з дітьми. Він був акивним членом своєї громади. Віктор був особою, що зворушувала всіх… завжди посміхався, жартував. В своєму повсякденні Віктор дотримувався ідеалів Пласту”.

Віктор Гурняк залишив після себе дружину та маленьку доньку. Кошти, зібрані на відкритті виставки, будуть передані доньці Віктора на її 18-ліття, що дасть їй можливість розпочати навчання у вищих навчальних закладах, коли вона того захоче.

Нолан Пітерсон, американський журналіст-фрілансер, працівник “Blue Force Tracker” та випускник школи журналістики Меділ Північно-Західного Університету, також виголосив на честь життя Віктора промову в ніч відкриття. Нещодавно Пітерсон деякий час мандрував “гарячими регіонами” України і бачив на власні очі російську пропаганду, котра заполонила такі регіони, як, наприклад, Луганськ, біля якого і був вбитий Віктор Гурняк.

“Говорити правду інколи може бути дуже складно”, каже Пітерсон. “Такі люди як Джеймс Фолі ризикують власним життям щоб сказати правду. Сирія, для прикладу, стала чорною дірою для журналістики, бо більшість великих компаній не готові ризикувати життями своїх працівників, тому завдання відважно йти в місця, де появою новин маніпулюють актори з поганими намірами, лягає на таких людей як Віктор. Він певним чином репрезентує останній бар’єр правди”.

Про дружбу (Віктор гурняк праворуч). Фото надане Петром Задорожним

Про дружбу (Віктор гурняк праворуч). Фото надане Петром Задорожним

Рік, що минув, виявився складним і для українців за кордоном, змушених перебувати далеко від Батьківщини. Проте, навіть в Чикаго духовна боротьба за волю палала протягом всіх чотирьох сезонів останнього року. Марія Климчак, куратор Українського Національного музею підкреслила важливість наявності таких виставок, як ця, в Чикаго.

“Так багато всього відбувається в Україні”, говорить Климчак. “Наші діти тут в Америці росли вивчаючи, ким були люди такі, як Степан Бандера. Це важливо. Та сьогодні, їм потрібно знати про героїв таких, як Віктор Гурняк, та інших молодих людей, які віддали своє життя в боротьбі за Україну. Це наша відповідальність. Це відповідальність кожного музею в світі – виховувати свою громаду”.

Попри те, що виставка триватиме лише один місяць, історія Віктора Гурняка буде жити вічно, принаймні в серцях тих, хто його знав.

З англійської переклав Роман Пастух

Оригінал в Ukrainian Chicago Magazine:

 

Цей запис опублікований в категорії Uncategorized. Дата: . Автор: Андрій Овчарук.

Вгору